СЕРВИЗ

Лаптопи втора ръка, компютри, монитори.Специализиран сервиз за ремонт на лаптопи, монитори и компютри.

Поддръжка на компютри с абонамент и индивидуални посещения на малки офиси и фирми.Диагностика на компютър (заплаща се само при отказан ремонт)
10
Ремонт на компютър (без части, ако се вложат такива)
10
Почистване на компютъра от прах, косми и др. Обезшумяване
8
Ъпгрейд на компютър, смяна или добавяне на компоненти
5-10
Смяна на дънна платка на компютър
15
Ремонт на захранване (захранващ блок на компютър)
10-15
Смяна на кондензатор или друг елемент на дънна платка или видеокарта
2-4
Ремонт на дънна платка на компютър
30
Диагностика на компонент
5
Инсталация на операционна система (със софтуер на клиента)
20
Диагностика на лаптоп (заплаща се само при отказан ремонт)
15
Цялостно почистване на лаптоп от прах, смяна на термопаста и термопад
35
Ремонт на дънна платка на лаптоп
70-80
Презапояване на BGA чипове – чипсети и видеокарти
50
Смяна на захранваща букса на лаптопа, куплунзи, USB и др.
35
Препрограмиране на биос на лаптоп при лош запис (флашване)
70
Смяна на вентилатор на лаптоп (цена за труд – включва почистване на лаптопа)
35
Смяна на дънна платка на лаптоп (цена на труда)
35
Смяна на дисплей- матрица на лаптоп(цена за труда)
30
Смяна на клавиатура на лаптоп
15
Поставяне / смяна на бутони на клавиатура
3
Инсталация на операционна система (със софтуер на клиента)
30
Ремонт на монитори до 19 инча
от 30
Ремонт на монитори над 19 инча
от 40
Ремонт на телевизори до 24 инча
от 45

...


Тук сме ви нахвърлили най-често срещаните поведения на лаптопите ако желаете да си направите сами диагностика и да се ориентирате за проблема, който имате с вашия лаптоп.
ПРОБЛЕМИ ПРИ ВКЛЮЧВАНЕ НА ЛАПТОПА ОТ БУТОНА:
1. Не светват никакви индикаторни лампички (диоди) и няма образ на екрана: - повредена дънна платка в захранващата си част и standby процесора или дефектирали южен или северен мост (основните чипсети); - повреден адаптор и/или букса на захранването на лаптопа и/или изтощена батерия.
2. Индикаторните лампички светват за миг и изгасват: - повредена дънна платка като в захранващите вериги на южен, северен мост и VGA чип има късо съединение; - дефектирали южен или северен мост (основните чипсети).
3. Индикаторните лампи светват, но няма образ на екрана: - повредена дънна платка в частта за визуализация – VGA чип и/или северен мост; - повредена RAM памет или CPU; - повредена LCD матрица.
4. Индикаторните лампи светват и има лош образ: - ако образа е много блед, тогава е повредена лампата или инвертора на LCD матрицата; - ако в образа има артефакти тогава е повреден VGA чипа или северния мост; - ако по LCD има отвесни, обикновено едноцветни линии или пукнатини тогава матрицата е била ударена или натисната механично и е необходима нейната подмяна.

ПРОБЛЕМИ СЪС ЗАРЕЖДАНЕ, РЕСТАРТИРАНЕ И БЛОКИРАНЕ НА ОС:
1. Със стартиращо CD/DVD на UBUNTU проверете работоспобността на лаптопа;
2. С програмата MEMTEST проверете работоспобността на паметта;
3. С програмата HardWare Monitor проверете работните температури на лаптопа. Ако видите дори една температура (на процесор, на видеокарта, на хард диск и др.), която надвишава 75-80 градуса, най-добре веднага спрете лаптопа и и заповядайте да му направим профилактика. Тези температури показват, че лаптопа е прегрявал без да забележите. Дано да не е станало късно и само една профилактика да му е достатъчна за да продължите безпроблемно да го ползвате;
4. Ако всичко е наред с операционната система UBUNTU, теста на паметта и температурите, тогава вероятно имате или проблем с вашата операционна система или с хард диска ви и той се нуждае от подмяна;
5. Незареждането на операцонната система UBUNTU не е сигурен белег за проблем, но вероятността да имате проблем с основните чипсети се задълбочава многo. В този случай трябва прецизен тест с нова операционна система инсталирана на нов хард диск на вашия лаптоп. Само след това може да се каже имате ли проблем или не;
6. Ако често сте ползвали лаптопа си в леглото, на дивана или на краката, ако не сте му правили редовна профилактика, тогава със сигурност сте го прегрявали и в този случай поведението му да означава, че има трайна повреда в дънната платка (отпояване или отлепяне на северния мост и/или видеочипа). Това се установява след като бъдат отхвърлени всички останали причини.

ПРОБЛЕМИ СЪС ЗВУК, WIRELESS И USB:
1. Със стартиращо CD/DVD на UBUNTU проверете работособността им;
2. Ако не работят под UBUNTU повредата е почти сигурно в южния мост на дънната платка;
3. Друг възможен проблем е механично повредeни букси за слушалки, микрофон или друг външен аудио изход.

ПРОБЛЕМИ С БАТЕРИЯТА ИЛИ АДАПТОРА:
1. Лаптопа работи само на батерия: - повреден адаптор; - разбита(повредена) букса за захранване на лаптопа или повреден кабел на адаптора; - повредена дънна платка в захранващата си част и standby процесора или изключително рядко дефектирали южен или северен мост.
2. Лаптопа работи само на адаптор и не зарежда батерията: - повреден кабел на адaптор или букса на лаптопа при DELL, HP модели с 3 пинова букса; - повредена дънна платка в захранващата си част и charger процесора или изключително рядко дефектирали южен или северен мост;
3. Лаптопа работи малко време на батерия. - лоши елементи на батерията – в този случай батерията е или за регенериране ако е възможно или за подмяна. АКО ИМАТЕ РАЗЛИЧНО ПОВЕДЕНИЕ НА ВАШИЯ ЛАПТОП, МОЖЕ ДА НИ СЕ ОБАДИТЕ ЗА ДА СЕ ОПИТАМЕ ДА ГО РАЗТЪЛКУВАМЕ ИЛИ ДА НИ ПОСЕТИТЕ ЗА ЕДНА БЪРЗА БЕЗПЛАТНА ДИАГНОСТИКА


ПРОБЛЕМИ СЛЕД ЗАЛИВАНЕ НА ЛАПТОПА С ТЕЧНОСТИ
Една от най-често срещаните ситуации на всеки един от нас е да хапваме и пийваме, докато работим с лапопа си. Нe можем и разбира се няма как да ви кажем, че това е неправилна експлоатация, само защото има някаква малка вероятност да блъснем чашата с течността и тя да се излее върху лаптопа ни. Все пак сме си купили лаптоп за да може той да бъде навсякъде с нас! Но въпреки нашето внимание, често се случва да блъснем чашата с течността и тя да се излее върху лаптопа. Ако сте заляли лаптопа си с течност веднага направете следното:
1. Моментално изключете адаптора на лаптопа. Не се колебайте дали ще изгубите последно въведената информация, защото има огромна вероятност за загубите не само нея;
2. Веднага извадете батерията от лаптопа. Докато батерията е в лаптопа той винаги функционира, затова батерията трябва да бъде извън него при такива ситуации. Не я връщайте обратно в лаптопа след като той изгасне;
3. Незабавно се обърнете към сервиз на лаптопи и се надявайте да има възможност за отстраняване на проблема. Важна роля има за проблемите, които възникват при заливане на лаптопите е доколко бързо можете да се обърнете към сервизни специалисти, типа на течността попаднала в лаптопа, включвали ли сте го след заливането и колко бързо сте свалили батерията от лаптопа. И най-важното – не се разстройвайте и не се опитвайте да правите нищо сами – в повечето случаи всяка неправилна стъпка може да навреди повече и да останете без лаптоп. Може видимо да изглежда че всичко е наред, но вътре нещата понякога са доста шокиращи. По-долу можете да видите снимки от дънните платки на лаптопи заляти с течности. На първата се вижда корозирали участъци и дефектирали компоненти вследствие на заливането. На второто изображение се вижда как понякога корозията разяжда цели слоеве от платката и възстановяването може да е вече невъзможно. На последното изображение ще видите какво се случва, когато течността попадне под чипсетите. Това е един от най-тежките случаи за ремонт след заливане с течности.
Затова ако сте заляли вашия лаптоп с някаква течност, не губете време, а посетете веднага сервиз, който би се справил с тези проблеми. Ако все пак сте решили да изсушите вашия лаптоп със сешоар или във фурната, трябва да знаете, че процеса на окисление на дънната платка вече е започнал и пълното почистване може да стане само в сервизен център. Ако бездействате, след няколко дни ще започне да се окислява, пистите започват да се разяждат и корозират и платката вече ще се окаже негодна за ремонт. Най-важното – не се панирайте и помнете вашия надежден партньор е винаги на ваше разположение!

ПРОБЛЕМИ ПРИ ИЗПУСКАНИЯ ИЛИ МЕХАНИЧНИ УДАРИ
Механичните удари са доста срещан случай на повреда на лаптопите. Ако това се случи по време на работа почти сигурно се повреждат техните хард дискове. По време на работа главите на хард диска са съвсем близо до повърността на дисковата плоча. След падане или някакво шоково сътресение, тези глави задират във въртящата се повърхност и това със сигурност води до загуба на информация, понякога дори на целия хард диск. LCD eкранът е следващия по ред на счупване. Той е доста нежен, особено при някои малки и леки лаптопи от ново поколение. Екраните не се чупят само при изпускане или сътресения. Много често ги чупим като сочим с химикалка някаква иформация на екрана на лаптопа или без да искаме сме забравили нещо на клавиатурата и затворим капака на компютъра. Счупването при този случай е почти гарантирано. Понякога при изпускане на лаптопите нанасяме щети на затварящите механизми на капака на компютъра. Счупванията на механизма на капака за отваряне и затваряне обаче стават най-често от лоша изработка или дизайн и разхлабване на едната или двете панти, което ускорява процеса на повреждане. По същия начин действа грубото и рязко отваряне и затваряне. Ударите по калавиатурата мога да доведат до нейоната повреда или да изъртване на бутоните и. След това е възможно да се използват механизми и бутони от друга клавиатура за да се възстанови повредената, но понякога се налага нейната подмяна с нова. Ето малко изображения на механично повредена повърхност на дисков, повредена клавиатура, повредени LCD матрици и счупени панти на лаптопи:
Докато предните повреди са свързани с рязък удар или някакво сътресение, при други механични интервенции повредите се появат постепено. Тези счупвания и спуквания се отразяват най-вече на всичкижакове и куплунзи, към които се включват външни устройства - захранващия адаптор, тонколони, слушалки, микрофони, USB устройства, HDMI устройства, Flash карти и всякакви други такива. Тези повреди се получават при опити за неправилно включване или постоянни механични разклащания по време на работа. Така бавно и сигурно жаковете се изкъртват или се отпояват от дънната платка, където най-често са запоени. Тези повреди трябва да бъдат отстранени, защото могат да навредят трайно на дънната платка, особено ако имате проблеми със захранващия жак. Ако е запоен за дънната платка той преминава през всички слоеве на платката и при механичен проблем започва да искри. Има голяма вероятност да подаде захранващо напрежение на слоеве на които не трябва. Резултатът при такива случаи е увреждане на дънната платка. Пагубни може да бъдат и USB жаковете. При много платки техните пинове директно влизат в южните мостове на дънната платка. Ако поради счупване и неправилна експлоатация основите пинове и захранващите напрежения се дадат накъсо, резултатът е тотална или частична повреда на южния мост и единственото спасение е неговата подмяна. Ето малко изображения на механично повредени жакове:

ПРОБЛЕМИ ОТ ПРЕГРЯВАНЕ И НЕРЕДОВНА ПРОФИЛАКТИКА
В съвременния свят мобилността е от особено важно значение за всеки от нас. Мобилните комуникации и мобилните компютри стават част от нашето ежедневие. Лаптопите се превърнаха в част от нашия багаж, но както всяко друго устройство, така и те се нуждаят от определени грижи за да ни служат вярно по-дълго време. Все повече лаптопите интегрират в себе си възможностите на настолните компютри. Това ни предлага мощност, но и носи със себе си своите недостатъци, които накратко можем да сведем до - греене и охлаждане. Основната причина за проблемите и дефектируемостта на съвременните лаптопи идват от охлаждането. Тези повреди водят до прегряване на основните чипове (чипсети) и централния процесор. Охлаждането е най-важното звено за добрата и безотказна работа на лаптопите. Ако охладителната система се повреди или и се намали капацитета, това неминуемо води до повреди в дънната платка или централния процесор. Охладителната система много рядко се поврежда. Това което се случва най-често е намаляване капацитета на охлаждането. Причината за това е постепенното задръстване с прах на медните ребра и изхода на вентилатора и цялата охладителна система се превръща в това, което виждате на следващите изображения:
По този начин се ограничава притока на горещия въздух от вътре навън, което води до повишаване на работните температури и след време те стават критични за работата на чипсетите и централния процесор. Оттук нататък лаптопа започва да създава проблеми като рестартиране по време на работа, син екран в MS Windows средата, безпричинно спиране на лаптопа и т.н., докато в един момент спира да показва образ. Този процес на прегряване довежда до тъй нареченото отлепяне на чипсетите от дънната платка. За да е по-ясно за какво става въпрос вижте следващите изображения:
Чипсетите се произвеждат в тъй наречения BGA вариант за BGA монтаж (Ball Grid Array). Това е корпус, при който чипа сe запоява към дънната платка посредством малки топченца, които са монтирани от долната страна на чипа (погледнете първото изображение по-горе). На второто изображение виждате дънната платка и тъй наречените падове върху които трябва да се запоят топченцата на чипсета. След прегряване на лаптопа някои от тези топченца се отделят от пада си и губят контакт с дънната платка и понякога това довежда до спукване на писти в самия чипсет и той трябва да бъде подменен с нов. Ако загледате третото изображение по-горе ще видите как топченцето вляво е с лош контакт към дънната платка и проблемите сигурно вече са започнали. Един BGA чипсет за лаптоп обикновено има няколко стотин, дори хиляда такива топченца и когато се наруши някоя връзка с платката започват проблемите ви. За да бъде отстранен този проблем, трябва чипсета да се свали от платката, да му се поставят нови топченца и отново да се запои на нея. Това се извършва само с вискотехнологични машини, които са създадени за тази цел. Накратко тази процедура ние наричаме ребоулинг (re-balling). Тази процедура изисква доста голяма прецизност и професионални умения. За последователно онагледяване на всички тези етапи можете да погледнете по-долните изображения: Първо виждате чипсета с почистени падове и без топченца, следва изображение с нови топченца с големина според чипсета от 0.3 до 0.76 мм, на третото изображение е показана манипулацията по поставяне на нови топченца на чипсета, посредством специфични шаблони за всеки чип, следва изображение на чипсета с новите си топченца и най-накрая след почистване на дъннната платка от старите топченца на петото изображение, можем да преминем към запояване на чипа обратно на добре почистената дънната платка от последното изображение.
Начините на запояване са три основни вида – с горещ въздух, с инфрачервен светлинен температурен източник и с най-новите космически технологии за запояване чрез инфрачервен несветлинен (невидим) източник . У нас най-често срещания метод за отстраняване на проблема е използването на така наречения пистолет за горещ въздух. Това е кривоинтерпретиран метод за машина с горещ въздух, но изпълнено изцяло с подръчни средства (пистолет може да си купи всеки). Пистолетът за горещ въздух не създава равномерна температура за запояване, често води до локално прегряване на чипсета или дънната платка. Този вид ремонти водят до изключително краткотраен успех или повреждане на самия чип поради неравномерното му нагряване. Повредата е или вътрешна или е се повреждат контактните падовете на самия чип. Погледнете изображенията по-долу: второто е реално увеличение на маркираната с червено част от първото изображение. Сами виждате как се повреждат контактните падове на чипа. Този чип е вече увреден и тази дънна платка ще се нуждае от нов такъв чип, който доста често е на много висока цена.
Следващите изображения са направо без коментар, защото топлината от пистолета за горещ въздух направо е стопила пластмасовите детайли на първото изображение. Това няма как да се случи с професионални машини с инфрачервени източници, които щадят всички пластмасови компоненти. А на второ изображение виждате как изглежда платка, която е работена с пистолет за горещ въздух. Непрофесионалната работа и консумативи се виждат дори и от непрофесионално око.


ПРОБЛЕМИ ОТ ФАЗОВИ РАЗЛИКИ И ТОКОВИ УДАРИ
Този тип проблеми могат да се разделят на две основни групи: - фазови разлики при включване на външни устройства; - токови и гръмотевични удари през мрежовите (LAN) карти или захранващите адаптори. Фазови разлики с външни устройства касаят няколко основни типа проблеми: - подвключването на лаптопите към телевизори по средством VGA или HDMI изхода на лаптопа. Основния проблем в тези случаи е факта, че много от контактите към които са включени лаптопа и телевизора, не са заземени освен ако не сте ги измерили и заземили лично. Допълнително влияе и факта, че наземните кабелни телевизии (не сателитните) не са занулени (те няма как да се занулят). Когато тези проблеми са налице се създава фазова разлика между лаптопа и телевизора. Ако подвключването на интефейсния кабел между тях стане, когато и двете устройства работят, възниква фазова разлика между лаптопа и телевизора, която формира огромен ток понякога довеждайки до буквално възпламеняване на чипове и участъци от платката. Фазовата разлика между лаптопа и телевизора се избягва много лесно, като се занулят контактите за 220V, за телевизора се закупува галваничен разединител (или сплитер), който галванически да го разедини от незанулената кабелна телевизия и не на последно място трябва да знаете, че интерфейсния кабел трябва да се включва, когато устройствата са изключени (желателно е да са изключени дори от 220V). Ако възникне този тип проблем със сигурност дефектира минимум северния мост и/или видеочипа ако лаптопа има такъв. Вижте какво оставят по лаптопите фазовите разлики при включване на телевизор:
- включване на външни тонколони с усилвател към лаптопите. При този случай обикновено причината е включване на тонколоните към различни контакти или към незанулени такива. Фазовата разлика се проявява най-често след включване на интерфейсния кабел между лаптопа и колоните, когато и двете устрийства са включени (функционират). Съветите в тези случаи са устройствата да бъдат включени към един и същ занулен контакт и интерфейсния кабел да се включва, когато устройствата са изключени (желателно е да са изключени дори от 220V). Ако възникне този тип проблем със сигурност дефектира минимум южния мост. - токови и гръмотевични удари. Това са проблеми, над които най-малко имаме влияние. Може да вземем всички мерки, но не сме застраховани от токов удар върху нашия лаптоп. Ако желаете да вземете мерки срещу това трябва да се снабдите с разклонител, който има интегриран протектор от пренапрежения. Ако използвате безжичен интернет достъп тогава сте взели всички мерки, но ако използвате кабелен достъп до вашия рутер е желателно да си закупите LAN протектор, който предпазва мрежовата ви платка от пренапрежения. Ако възникне този тип проблем със сигурност дефектира минимум южния мост. - Включване на дефектни устройства през USB портовете. Ако възникне този тип проблем доста вероятно e да дефектира южния мост. Ето няколко снимки за онагледяване на проблемите в такива случаи:
Както виждате от снимките, това са най-тежките проблеми. Всеки токов удар може да повлияе както върху чипсетите, така и върху цялостта на дънната платка. Тя може никога повече да не заработи след такъв удар. Затова ви съветваме - спазвайте инструкциите по безопасност на работа, за да нямате такива проблеми!

ПРОБЛЕМИ С НИСКОКАЧЕСТВЕНИ И СТАРИ БАТЕРИИ ИЛИ АДАПТОРИ
Дънната платка условно може да се раздели на две части: едната е тази, която се грижи за включване на лаптопа и подсигурява всички захранващи напрежения за всички компоненти, а втората е тази, която определя функционалността на лаптопа и неговата нормална работа. Ако условно казано захранващата първа част не функционира добре, тогава няма как втората да започне да работи. Захранващата част на дънната платка съдържа два основни чипа, които може да наречем процесори - Charger и StandBy процесори. Без тяхната нормална работа лаптопа няма пълна функционалност, макар че сме виждали частично повредени процесори, които продължават да поддържат лаптопа работещ, макар и не в пълната му функционалност. Charger процесора стои буквално на входните захранващи вериги, следи и управляв&